BLOGS

Helping ignite the power of your people.

solliciteren

Solliciteren – we schaffen het af!

De huidige mismatch tussen werkzoekenden en het aanbod van vacatures heeft ernstige gevolgen. Aangejaagd door de economische crisis zien we oplopende langdurige werkloosheid én haperende productiviteit voor bedrijven. Natuurlijk wordt er door (bij)scholing gewerkt aan het dichten van die kloof.

Maar dat helpt pas met een fikse vertraging. Intussen gaat aan de ene kant het werven en aan de andere kant het solliciteren - al dan niet verplicht - gewoon door.

Jezelf verkopen

Internet wemelt van sollicitatietips, wie een uitkering wil moet in veel gemeenten verplicht minstens 20 sollicitaties per maand de deur uitdoen. Rotterdamse bijstandsgerechtigden onderwerpen zich een paar maanden lang twee keer per week aan rollenspelen, leren hun kerncompetenties aan werkgevers te verkopen en beschikken aan het eind van de rit allemaal over een prachtig vormgegeven CV.

Nog meer werk

De andere kant daarvan is dat HR-afdelingen honderden reacties krijgen op alle vacatures en veel werk hebben aan het uitfilteren van serieuze kandidaten. Serieuze sollicitanten krijgen geen antwoord en gaan bellen. Nog meer werk, ook op het terrein van verwachtingsmanagement. De winst van alle inspanningen is gering, of het moet het feit zijn dat je als werkcoach bij het UWV voorlopig wel aan de slag zal blijven.

En is het wel zo gunstig dat zoveel kandidaten uitstekend voorbereid op hun sollicitatiegesprek verschijnen? Gek genoeg hoeft dat niet zo te zijn. Want wie krijgt nu de baan: degene die het meest geschikt is, of de kandidaat die het beste kan solliciteren?

Gewoon afschaffen

Is hier iets aan te doen? Jazeker, vindt Merel Kuipers (jong en werkzoekend) in haar blog op de ook in andere opzichten interessante site Ygenwijs. We schaffen het sollicitatiegesprek gewoon af. We gaan ontspannen kennismaken en kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen…

Een interessant idee! Helpt dat ook voor de mismatch op de arbeidsmarkt? Niet direct en natuurlijk niet altijd. Maar het zou zomaar eens veel spanningen en misverstanden kunnen voorkomen. Wie doet mee?

Tags:solliciterenafschaffenwerkzoekendenvacatures