BLOGS

Helping ignite the power of your people.

mobiel

Mobiele ontwikkelingshulp

Stel mensen de vraag welke technologie de samenleving de afgelopen jaren het meest veranderde en het antwoord is vrijwel altijd: internet.

Een expat die zaken doet in Afrika kiest echter resoluut voor mobiele telefonie. Hij ziet hierdoor het leven van inwoners in bijvoorbeeld Nigeria razendsnel én ingrijpend veranderen.

"Vrijwel iedereen loopt met een mobieltje, oud model of niet. Een auto en een gevaarlijke reis zijn niet meer nodig om elkaar persoonlijk te spreken, zaken te doen en handel te drijven. Overal zie je dat voor het eerst verbanden gelegd worden, ervaringen uitgewisseld, krachten gebundeld. Een enorme impuls voor de economie. Het gaat razendsnel."

Revolutie per smartphone

Internet zal hier naar verwachting eveneens snel terrein winnen. Toepassingen als YouTube en Skype sluiten immers uitstekend aan bij de Afrikaanse mondelinge traditie. Zeker is dat de internetrevolutie zich hier via de smartphone zal voltrekken. Een volgende stap in groeimarkt Afrika die natuurlijk ook door marketeers oplettend gevolgd wordt.

Waar je in de westerse wereld nog kunt kiezen voor een leven zonder mobiele telefoon en internet is dit in Afrika in feite niet aan de orde. Mobiele communicatie en mobiele informatie-uitwisseling maken hier veel sneller het verschil tussen honger en relatieve welvaart. Vaak zelfs tussen leven en dood.

Uitgedund

Opmerkelijk genoeg blijft de ‘digitale onderklasse' daarom voorlopig een uitsluitend Westers begrip. Overigens is hier in het Westen de groep die aangeeft ‘niets met computers en internet' te willen behoorlijk uitgedund sinds we beschikken over gebruiksvriendelijke smartphones en tablets. Weet je nog dat HR-professionals de digitale loonstrook wel een mooi duurzaam idee vonden... maar niet voor de productiemedewerkers? Daar veranderde de zorgvuldig in de kantine geplaatste PC maar weinig aan.

Slinkende klasse

In de praktijk blijkt nu dat de vraag naar papieren loonstroken drastisch afneemt wanneer medewerkers ook mobiel toegang krijgen tot hun loonstrook. Want ook al ‘heb je niks met computers', je hebt tegenwoordig vrijwel altijd wel een mobiele telefoon met internet. Zo draagt mobiel gebruiksgemak bij aan het slinken van de digitale onderklasse.

Hoe snel gaat dat in jouw organisatie?

Tags:mobiel,hrdigitale loonstrook