BLOGS

Helping ignite the power of your people.

overwerk

Over werk en overwerk…

Een gemiddeld contract is over het algemeen genomen voor 40 uur, of percentages daarvan als je parttime werkt. Een standaard dag bestaat dan ook uit 8 uur, met daar bovenop meestal een half uur lunchpauze.

Dus stel, je begint om 8:00u ‘s ochtends, gaat om 12:00 lunchen, dan mag je om 16:30 weer naar huis. En alles wat je meer werkt, wordt beschouwd als overwerk en word je in de meeste gevallen ook extra voor betaald. En daar houdt de uitleg (in het contract) meestal op. Daarna krijg je te maken met zaken als functie, bedrijfscultuur, privésituaties, persoonlijkheden, en allerlei andere factoren die direct of indirect invloed hebben op het wel of niet uitvoeren van overwerk.

Flexibele uren

Ikzelf heb geen vaste werkuren. Natuurlijk staat er ook bij mij het getal 40 in mijn contract, maar alhoewel ik het niet bij hou, is het standaard meer dan dat. Het hoort bij de functie, ik kies er zelf voor, ik heb geen privésituatie die het moeilijk voor me maakt en vaak komt het zo uit. Soms wordt het me specifiek gevraagd. Heb ik dan het recht om nee te zeggen? Tuurlijk. Is dat goed voor mijn carrière? Tja, probeer daar maar eens antwoord op te geven.

Geven en nemen

En hoe zit het met het geven en nemen principe? Stel ik werk aan een project en moet daar gedurende een aantal weken veel extra uren voor maken. Als manager heb ik nergens staan dat ik een toeslag krijg of overwerk mag schrijven. Krijg ik voor die uren dan niet extra betaald? Dat is maar hoe je het bekijkt. Ik ga er altijd flexibel mee om, en ik verwacht dat mijn werkgever dat dan ook doet.

Dus als ik een keer een uur later ben omdat ik op de loodgieter moest wachten, verwacht ik dat men daar niet moeilijk over doet. Daarnaast ga ik er ook vanuit dat mijn goede werk gezien wordt en gewaardeerd op het moment dat er een leuke opportunity voorbij komt. Denk daarbij aan een ander leuk project waar ik voor naar Parijs moet of zo. Voor mij voldoende, ik ben niet zo moeilijk.

Maar ik moet niet vergeten dat de situatie voor iedereen anders is. En al helemaal niet voor mijn team, waarbij de meesten officieel wél overuren mogen schrijven.

Want mag ik mensen vragen om over te werken? En hoeveel en wanneer dan? En als er als team gezamenlijk besloten wordt om een paar avonden langer te werken om achterstand weg te werken, en één iemand wil dit (eigenlijk) niet, hoe ga je daar dan mee om?

Sociale druk kan in zo'n geval groot zijn, en je wilt het teamgevoel er in houden, zeker als men alleen akkoord gaat als iedereen blijft. Maar je wilt mensen ook niet dwingen iets te doen waar ze het niet mee eens zijn, of misschien niet kunnen en dat niet willen vertellen.

Wat te doen bij overwerk?

Niet iedereen vindt het daarnaast het waard om een vrije avond op te geven voor wat extra geld. Je kan dus als manager eigenlijk maar 3 dingen doen.

Optie 1 is: je zorgt ervoor dat je mensen in je team erg ambitieus zijn en/of per definitie geen problemen hebben met overwerken. Dat betekent een langere termijn strategie waarbij je al tijdens het recruitmentproces deze mensen er uit moet filteren, en daarna maar hopen dat de situatie van deze mensen niet verandert en ze geen kinderen krijgen, gaan verhuizen, andere ambities ontwikkelen en er geen wijzigingen in je team plaatsvinden waar je geen invloed op hebt. Ik wens je veel succes.

Optie 2 is: je accepteert het uitgangspunt bij iedereen dat ze 40 uur per week werken ( of gedeelte daarvan) en bent blij met alle mogelijkheid en bereidwilligheid van mensen om meer te werken als dat nodig is. Daarbij laat je aan iedereen de vrije keuze, haalt de sociale druk weg maar legt wel het belang uit.

Voor de slimmeriken onder ons hebben we ook nog optie 3: Je zorgt dat er geen overwerk nodig is. Nu is dat natuurlijk altijd het streven, maar enkele uitzonderingen daargelaten, is het een utopie. En al helemaal in de branche waar we bij ADP in werken. Dus ik ga natuurlijk voor optie 3, met daarna het meer realistische optie 2. En dat werkt eigenlijk wel prima. Is het écht nodig, dan heb ik ook nog niet meegemaakt dat er geen oplossing gevonden kon worden. En bijkomend voordeel is dat het met de werksfeer ook prima zit, want niemand maakt meer uren dan dat hij wil.

En ik? Inmiddels is het met het schrijven van deze blog alweer zes uur geweest. Tijd om naar huis te gaan, en morgen weer fris en fruitig aan de slag!

En jij? Werk jij standaard meer of minder dan dat er in je arbeidsovereenkomst staat?

Tags:overwerkwerkarbeidscontract40 uur