Pamela

Door Marcel de Dood - 13 augustus 2013
 

Er was een tijd dat producenten van plastic bloemen hun creaties op echte proberen te laten lijken, anders werden ze niet verkocht. Nu streven bloementelers de perfectie na, zo perfect als kunstbloemen. Want let maar op, deze uitspraak hoor je steeds vaker: "Wat een mooie bloemen, het lijken wel kunstbloemen!"

 

Iets moois wordt vaak vergeleken met het namaak surrogaat.

  • "Dat is een mooie lucht, het lijkt wel een filmdecor"
  • "Schitterend doelpunt, zoals ze alleen op de Playstation worden gemaakt."
  • "Duiken is geweldig, ik zat gewoon in Nemo!"
  • "We hadden echt het ZwitserLeven-gevoel!"
  • "Ik zag Chris Zeegers op TV, hij is precies als in Koefnoen."

Ik noem deze uitspraken Pamela's, vernoemd naar Pamela Anderson, een vrouw waar alles aan is nagemaakt, en die daardoor werd gezien als de mooiste vrouw ter wereld. Er was een tijd dat opblaaspoppen vreselijk waren, ineens leek de mooiste vrouw ter wereld op een opblaaspop.

 

Echt

Het gebruik van Pamela's komt voort uit perfectionisme dat meer en meer bij iedereen in het hoofd is gaan zitten en waar we allemaal aan meedoen. We kopen geen kromme komkommers, we werken alle kabeltjes in huis keurig weg, onze kleuters gaan niet de deur uit zonder gel in het haar, alle pubers hebben een beugel en ons werk is uitdagend, leuk én inspirerend. "Mijn baan is net zo leuk als in de advertentie", zou je in Pamela-vorm zeggen.

Tegengesteld aan deze trend naar perfectie, is de waardering voor ‘het echte'. Echt is echt een modewoord. Een nieuwe vriend is steeds vaker ‘gewoon lekker echt', je kookt ‘echt eten' in een ‘echte keuken' en je draait ‘echte muziek'.

 
 

Precies per ongeluk genoeg

Tegengesteld? Vergeet het maar. Het nieuwe echt is alleen echt als het perfect echt is. De nieuwe echte man gaat de deur niet uit, als hij er niet echt genoeg uitziet. Haartjes als Chris Zeegers, ongeschoren als Chris Zeegers, zoals Koefnoen het persifleerde: precies per ongeluk genoeg.

Streven naar verbetering, zelfs naar perfectie is een goede eigenschap, zolang je niet ongelukkig wordt als je niet in de perfecte omstandigheden verkeert. Ik werk meer dan 20 jaar bij ADP en ben 18 jaar getrouwd met Astrid. Ik werk in een bedrijf met echt echte mensen die elke dag beter worden, en ben getrouwd met een echte echte vrouw, die elke dag echter wordt. Ik vind het perfect!