hr

Topsport

 

Tot eind vorig jaar deed mijn zoon aan topsport, honkbal om precies te zijn. Topsport betekent minimaal 4x per week trainen en 2 wedstrijden per weekend. Oftewel, continu blijven presteren om op het hoogste niveau mee te kunnen blijven doen.

 

Voldoe je één of hooguit twee seizoenen niet, dan wordt er afscheid van je genomen. Keihard, maar mijn inziens ook terecht, er staan tenslotte honderden sporters klaar om die plek in te nemen. En laten we eerlijk zijn, deze topsporttalenten worden ook wel weer verwend. Alle spullen worden kosteloos geregeld, er zijn leuke reisjes en het is natuurlijk te gek wanneer de club een pitchertrainer uit de Major League Baseball laat invliegen om die jongens van 15 jaar enkele weken te trainen. Die jongens hebben een mooi verhaal voor hun vrienden.

 

Talenten

Maar waar worden deze talenten gescout? Vaak bij andere clubs. Tijdens toernooien, wedstrijden en trainingen worden ze eruit gepikt en benaderd om een try-out te doen. Regelmatig ook in het buitenland. Voldoe je aan de vereiste competenties dan kun je verwelkomd worden als nieuw talent in de topsport. Herkenbaar? Ja, niet alleen in de sport, maar ook in de HR- wereld wordt hetzelfde spel, vergelijkbaar met alle andere topsporten, gespeeld.

 

HR als topsport

Als HR-professional zal  je wel denken, hoe kan hij nou topsport met het HR-werkveld vergelijken? Dat zal ik  uitleggen. Enkele jaren geleden, voor de tijd van de luchtbel waar we met z'n allen op bleven drijven, was binnen veel organisaties niet zichtbaar welke medewerkers echt geen toegevoegde waarde leverden en welke medewerkers wel in staat waren om het onderscheid te maken. Het geld kwam toch wel binnen en de sfeer was goed. De ‘zwakken' bleven uit het zicht en de ‘sterkeren' vielen niet echt op. En dat hoefde ook niet.

Die tijd is achter ons. In deze tijd moeten organisaties meer en meer op de kosten gaan letten. Efficiënter werken maar ook efficiëntere opzet en inrichting van HR-processen zijn noodzakelijk te nemen stappen om de kosten in de hand te houden, liever nog om te beperken.

 

Het 'nu'

Oftewel, op zoek naar die (en daar heb je ze) talenten die de competentie hebben om wel het onderscheid te maken. Direct of in de toekomst inzetbaar op sleutelposities binnen jouw organisatie. Hoe vind je deze talenten? Via de verschillende werving- en selectiebureaus, via headhunters of via de online kanalen als bijvoorbeeld LinkedIn. Eventueel kunnen medewerkers met specialistische kennis ook uit het buitenland als expat worden ingezet.

Heb  je het juiste talent gevonden, getoetst en akkoord bevonden,  dan is het van wezenlijk belang dat deze nieuwe key-player ook het gevoel heeft bij de juiste club te zijn aangesloten. Niet alleen op arbeidsvoorwaardelijk niveau, maar ook op secundaire voorwaarden als thuiswerken en de beschikking krijgen over de juiste tools als bijvoorbeeld een smartphone cq. iPad. Ook het schetsen van een loopbaan, een persoonlijke ontwikkeling,  met de daarbij behorende opleidingen geeft het talent het vertrouwen in jouw organisatie.

En nu zul je denken, is dat voor mijn organisatie ook een must? Dat vind ik wel. Want juist in deze tijd  van krappe marges en lage budgetten, wordt het resultaat behaald op het scherpst van de snede. Dat is alleen mogelijk met een team van talenten, de mensen die hun nek uitsteken om jouw bedrijf, ondanks de huidige economische malaise, naar een hoger plan te trekken en die  daar ook echt kunnen. Daarnaast is dit type medewerker vaak ook in staat om een grotere groep binnen de organisatie ook mee te trekken in deze opwaartse beweging.  Ook de non-talenten worden vervolgens zichtbaar en dit maakt het mogelijk om daar waar nodig de juiste beslissingen te nemen. 

 

Game on!

Haal je huidige personeelsbestand eens door de mangel en bekijk welke spelers binnen jouw organisatie de key-players zijn. Bespreek de gewenste ontwikkelingen van deze medewerkers en bind ze aan de organisatie door inzet van de juiste middelen. Betrek eventueel de noodzakelijke kennis van buiten uit de organisatie. De juiste inzet, ontwikkeling en motivatie van je talenten kan je helpen deze en de komende wedstrijden te winnen. Ik wens je een succesvolle zoektocht en een mooie competitie. 

You might also like