Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

BLOGS

Helping ignite the power of your people.

vakantiedagen

Vakantiedagen

 
 

Vroeger - ja we worden wat ouder - hoorde je als iemand met vakantie ging regelmatig de vraag ‘Heb je nog zo veel dagen dan?' Toen ik als jonge aspirant ambtenaar begon bij de Belastingdienst, kon je maar krap twee weken vakantie per jaar opnemen. Was je heel revolutionair, dan nam je drie weken. Maar dat was nogal niet wat zeg. 

 

Drie weken vakantie achter elkaar! Het standaard aantal dagen waar je recht op had was namelijk 20. Precies het wettelijk aantal. Van deeltijdwerken en verlof in uren had nog helemaal niemand gehoord.
Door niet alle dagen te spenderen aan de vakantie kon je nog een paar dagen' snipperen'. Dat moest dan wel in delen van minimaal een halve dag. Twee uur opnemen kon helemaal niet. Je had immers vakantiedagen en geen ‘vakantie-uren'. 

 

Vakantieschuld

De vraag of iemand nog zo veel dagen heeft is  nu helemaal niet meer aan de orde. Met elkaar hebben we voor een waarde van ca. 16 miljard (ja, u leest het goed) aan vakantie-uren over voorgaande jaren op de balans van onze werkgevers staan. Gemiddeld staan er 16 dagen over jaren van voor 2013 in onze mobile app of geavanceerd ESS-systeem. Tellen we daar gemiddeld 24 dagen van 2013 bij op, dan hebben we dus ongeveer 40 verlofdagen staan! 

Dat is 8 weken. Die 16 miljard moeten werkgevers opnemen als ‘schuld' op de balans. Het zijn immers dagen die meteen opgevraagd kunnen worden en dus moeten worden uitbetaald. Zou daar nu voor een stukje de oplossing voor ons financieringstekort inzitten? Stel dat iedereen maximaal 10 dagen zou mogen verkopen en dat dit tegen een aantrekkelijk tarief van 25% belast zou worden. Dan zou de economie een oppepper krijgen. De verkoop levert een belastingopbrengst op van 2,5 miljard en wij hebben 7,5 miljard te besteden. CNV vakmensen had enkele weken geleden een vergelijkbaar idee.

Maar wat denkt u dat we met die 7,5 miljard gaan doen? Nee, die gaan we niet volledig besteden. Op vakantie wordt lastig want we hebben niet zo veel dagen meer. Dus gaat een groot deel van de 7,5 miljard op onze spaarrekeningen. En dan moeten we nog maar eens zien of het verkopen van vakantiedagen wel zo aantrekkelijk is. 

 

Dagen worden meer waard!

Want, zo lees ik, twee jaar geleden hadden we gemiddeld 18,5 dagen aan verlof over van de afgelopen jaren. Dat vertegenwoordigt een waarde van 15 miljard! We hebben nu minder dagen maar ze zijn meer waard. Dat is pas sparen met een rendement dat geen bank je geeft. Gaat u zelf maar na wat uw dagen het vorig jaar waard waren en voor welke prijs u ze nu kunt verkopen…. 

 

Fijne vakantie!

Ik ben er uit. Het worden twee weken vakantie en niet meer. Het is gewoon kapitaalvernietiging dat opnemen van vakantiedagen! Gaat u toch langer? Heeft u zo veel dagen dan? Ik wens u in ieder geval een fantastische vakantie.