wkr

Winnaars en verliezers

 

De periode mei/juni� is traditioneel de periode waarin in veel sporten de beslissingen vallen. Wie wordt er kampioen, wie degradeert, wie mag uiteindelijk de felbegeerde cup omhoog houden en vooral het daarbij behorende geldbedrag op zijn rekening bijschrijven? Ongetwijfeld heeft u net als ik allemaal uw persoonlijke favorieten.

 

Maar als uw favoriete club of sporter niet wint wat dan? Ok, sommigen hebben misschien ��n of maximaal twee rotdagen. Maar dan gaat u allemaal weer verder met de orde van de dag. Zo ook in mijn geval. Alleen kom ik bij mijn fiscale orde van de dag ook regelmatig de terminologie van winnaars en verliezers tegen. Staatssecretaris Weekers heeft het in een uitleg of verdediging van een fiscale wijziging regelmatig over winnaars en verliezers.

 

WKR en uniformering loonbegrip

Zo zal de eventuele nieuwe invulling van de WKR volgens dhr. Weekers winnaars en verliezers kennen. In een Kamerdebat over de effecten van de uniformering loonbegrip legt hij uit dat het weliswaar slechts woorden zijn, maar toch... Is het nu wel juist om bij ingrijpende fiscale wijzigingen te moeten spreken van winnaars en verliezers?

Natuurlijk is het bij bijna alle wijzigingen zo dat er positieve en negatieve effecten zijn. Zo kun je het natuurlijk ook stellen en wellicht accepteren we het dan allemaal wat gemakkelijker. Maar ik vind dat je die effecten, positief of negatief, vooraf goed in beeld moet hebben. Op die manier hoef je je achteraf niet te verontschuldigen dat er winnaars en verliezers zijn. Ik vind dat de uitleg van de staatssecretaris nu een beetje lijkt op een term die een verzekeraar gebruikte in haar reclame-uitingen "soms zit het mee en soms zit het tegen".

 

Nettoloon

Wees nu eerlijk dat kan toch niet de bedoeling zijn? De uniformering loonbegrip kent voor bijvoorbeeld DGA's, en gepensioneerden hele vervelende gevolgen als we naar het uiteindelijke nettoloon kijken. Stel dat u als HR- of salarisprofessional dit moet uitleggen. Dan gaat u toch ook niet zeggen "ja, we hebben winnaars en verliezers en soms zit het mee en soms zit het tegen".

Gepensioneerden jonger dan 65 jaar kunnen dan wel weer gebruik maken van een tijdelijke heffingskorting, maar de ervaring leert dat niet veel mensen deze ook gebruiken. Bovendien als de loonstrook iets eenvoudiger te lezen is, maar je moet vervolgens verschillende formulieren invullen om een kleine compensatie te ontvangen, waar zit dan de vereenvoudiging?

 

Ingewikkeld

Of maken we het dan toch weer nodeloos ingewikkeld? Ook de Kamerleden die nu hoog van de toren blazen hadden dit kunnen weten. Maar zij hebben bij de Parlementaire behandeling genoegen genomen met een redelijk ondoorzichtelijke puntenwolk en de verklaring van de staatssecretaris dat de grootste groep binnen een redelijke banbreedte bleef. Het jaarlijkse 'loonstrookjesoverleg' waar partijen als ADP berekeningen voor het komend jaar maken was volgens Financi�n niet nodig in 2012. Wellicht had dit veel duidelijk gemaakt vooraf.

De zomer begint, ik hoop dat u er van zult genieten! Laten we met Prinsjesdag kijken of er nog winnaars en verliezers zijn. Hoewel ik denk dat we dat pas later merken.�

You might also like