Limbopad

Door Marcel de Dood - 14 juni 2013
 

In iedere organisatie kiezen medewerkers de kortste weg van A naar B

Limburgse studenten op de TU in Eindhoven komen met de trein. Van het station lopen ze naar hun faculteit op het universiteitsterrein. En natuurlijk nemen studenten de kortste weg. In mijn studietijd in Eindhoven liepen de Limburgse studenten - Limbo's- niet langs, maar over een groot braakliggend terrein.

 

Vele voetstappen creëerden een mooi spoor op in het gras, dat als snel de naam Limbopad kreeg. Ieder jaar, tijdens de zomervakantie, nam de Universiteit om haar gras te beschermen. "We hebben op een gegeven moment zelfs prikkeldraad geplaatst, maar dat knipten de studenten gewoon door", aldus een oud-medewerker van de Bouwtechnische Dienst. Totdat de aanpak wijzigde. In plaats van graszaad , legde men tegels en in plaats van prikkeldraad lantaarnpalen en vuilnisbakken. Het glibberige, hobbelige Limbopad werd een mooi pad met de kortste weg tussen station en faculteit en jaren later zelfs groots gerenoveerd.

 

Olifantenpaadjes

De wereld kent vele Limbopaden. Jan-Dirk van der Burg noemt het olifantenpaadjes en maakte er een mooi fotoboek van www.olifantenpaadjes.nl. Internationaal heet het Desire Paths en toont de Flickr-group Desire Paths veel mooie voorbeelden.

Iedere organisatie kent zijn Limbopaden, waar medewerkers de kortste weg van A naar B kiezen. Door controllers, kwaliteitsmedewerkers, managers en auditors afgedwongen zijstappen, die niet bij lijken te dragen aan het korte termijn doel om het werk af te krijgen of de klant tevreden te stellen, worden overgeslagen en niet, of veel later gedaan.

De voorbeelden kennen we allemaal. We wachten niet op een getekend contract om met de klus te beginnen, we selecteren met ��n vinkje de hele lijst van te accorderen verlofaanvragen en accorderen ongezien de hele lijst, we registreren niet een volledig verslag van het gesprek met de klant in het systeem en vertrouwelijke gegevens sturen we toch zonder versleuteling over de mail naar de klant. Een roep naar meer discipline, nogmaals benadrukken van het belang, belonen en straffen, het werkt allemaal niet. Want we hebben een ingebakken drang om de kortste weg van A naar B te nemen.

De kwaliteitsmethode Lean is erop gericht om verspillingen en zaken die geen toegevoegde waarde leveren te verwijderen en het zo makkelijker te maken voor medewerkers en klanten. Lean is goed over te dragen aan de medewerkers door samen op zoek gaan naar de Limbopaden op de werkvloer. Zodat klanten en medewerkers net als de Limburgse studenten in Eindhoven op een comfortabele manier de kortste weg van A naar B kunnen nemen.