Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

BLOGS

Helping ignite the power of your people.

hr

Schipper mag ik overvaren?

 
 

Wellicht kennen sommigen van u dit spel nog wel. Kinderen speelden dit vroeger op straat. Tegenwoordig spelen kinderen 2.0 nog nauwelijks op straat en al zeker geen 'schipper mag ik overvaren'

 

Een jaartje lucht?

U begrijpt dat ik het heb over de Werkkostenregeling (WKR). Op dit moment weten veel bedrijven nog niet wat ze moeten doen. Ook bij de staatssecretaris van Financiën is dit, na de evaluatie van oktober 2012 doorgedrongen. Recent is dan ook bekend gemaakt dat u niet per 2014 maar pas per 2015 moet overvaren op de WKR. Dat lijkt u dus een jaartje lucht te geven, maar is dat ook zo? Invoeren per 2015 zou best wel eens financieel nadelig kunnen zijn. Uit de evaluatie blijkt dat de meeste bedrijven uitkomen met de vrije ruimte van 1,5%. Waarom zou dat voor u anders kunnen zijn? Een simpele rekensom leert al dat bruteren in het algemeen duurder is dan 80% eindheffing betalen.

 

WKR 2.0

Probleempje is dat de staatssecretaris heeft aangekondigd de WKR en in het bijzonder het loonbegrip te willen gaan vereenvoudigen. De vraag is dus nu hoe de WKR 2.0 er uit zal komen te zien. Zeer waarschijnlijk zullen een aantal gerichte vrijstellingen vervallen. Die zijn dan niet meer nodig omdat deze al van het ‘nieuwe loonbegrip' worden uitgesloten. Dhr. Weekers geeft aan dat er volledige duidelijkheid zal zijn bij het indienen van het belastingplan 2014. Dat is dus medio september 2013. Ik hoop dat er sneller duidelijkheid zal zijn. Dat geeft u meer tijd om toch per 2014 over te stappen op de WKR.

 

Passief = niet verstandig

Daarom is een passieve houding zeker niet verstandig. Zelfs niet als u pas per 2015 over zou willen stappen. Het is goed om verder te gaan met het inventariseren en analyseren van al uw vergoedingen, verstrekkingen en overige zaken. Alleen op die manier kunt u rustig overvaren en weet u zeker dat u de boot niet mist.

 

Toch moest ik er weer aan denken. Ook veel organisaties worstelen op dit moment met deze vraag. Niet zo zeer of ze over mogen varen, maar meer dat ze moeten overvaren. En moeten ze dan nog geld betalen?