Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

BLOGS

Helping ignite the power of your people.

crisisheffing

Crisisheffing. Nee, dat kun je niet menen!

22/04/2013

 
 

Kent u dat zo'n soort reactie? Stel u heeft iemand verteld dat er iets gaat gebeuren dat niet prettig is voor degene aan wie u dat vertelt. Je kunt dan de pijn een beetje wegnemen door te vertellen dat het maar eenmalig is en dat het zelfs al helemaal geregeld is dat het maar eenmalig is.

 

Crisisheffing 2013

Maar dan blijkt later dat wat jij vertelt hebt toch niet helemaal waar te zijn. Of eigenlijk is het wel waar maar de situatie is veranderd waardoor het toch weer niet waar is. Hoe ga je dat dan vertellen? Begrijpt u een beetje waar ik naar toe wil? De eenmalige crisisheffing 2013 over het loon 2012 is toch niet zo eenmalig als is aangekondigd.

 

Pseudo-eindheffing

Bij bijna alle seminars, congressen en andere bijeenkomsten in het najaar van 2012 heb ik iets verteld over de maatregel die is genomen om het begrotingstekort binnen de Europese normen te houden. Ik merkte de onvrede bij de toehoorders.

Voor zover het loon uit tegenwoordige arbeid waarover in 2012 belasting is betaald, hoger is dan €150.000 moet u in maart 2013 16% pseudo-eindheffing betalen. Vooral het fenomeen pseudo-eindheffing levert veel reactie op. Het is een soort van eindheffing maar toch ook weer niet. Begrijpt u? Normale eindheffing verlegt de belastingheffing van de werknemer naar de werkgever. Het een vervangt het ander.

Maar bij pseudo-eindheffing vervangen we niks! Nee, het komt er nog eens bovenop! Vooral bij de uitleg dat de werknemer gewoon belasting betaald heeft en u als werkgever nog eens belasting moet betalen als een soort van fiscale straf, werd duidelijk wat pseudo-eindheffing doet. Zowel in financiële als in emotionele zin.

 

Verlengen crisisheffing

Nu blijkt uit een brief van het Kabinet aan de Tweede kamer dat het Kabinet voorstelt deze crisisheffing ook in 2014 te continueren. Ondanks dat er in 2012 verschillende malen in het Parlement is toegezegd dat het een eenmalige heffing zou zijn. Om de crisisheffing te verlengen moet dus wel de wet worden gewijzigd.

En... u raadt het al, daarvoor heeft het Kabinet het parlement nodig. Nu dus maar hopen dat zij roepen "Nee, dat kun je niet menen"! Maar eerlijk gezegd heb ik weinig hoop op zo'n reactie.